Zimowe herbaty czyli jakie?
Zima nadeszła, herbata staje się niezbędna
Gdy temperatura zaczyna spadać, nic nie może się równać z filiżanką gorącej (ale nie parzącej!) herbaty. Niezależnie od tego, czy chodzi o wzmocnienie odporności, wprowadzenie się w świąteczny nastrój, czy po prostu delektowanie się gorącym napojem, herbata zimowa jest zawsze świetnym wyborem.
Zimą herbata smakuje najlepiej?
Nadszedł pierwszy dzień zimy, która białym puchem zasypała wszystko wokół… Wcześniej też robi się ciemno, a my szukamy wokół siebie ciepła, przytulności, otulenia. Zimą chętniej sięgamy po herbatę – bo rozgrzewa, nęci smakami i zapachami, a w jej słoneczno-czerwonych odcieniach mienią się zapalone wokół światła świec. Miłośnicy herbat znają to uczucie radości płynące z delektowania się prostą przyjemnością picia, gdy filiżanka ulubionej herbaty ogrzewa dłonie, a ciepły napój rozlewa się powoli po całym ciele.
Herbaciana rutyna
W chłodniejszych miesiącach włączamy herbatę do naszej codziennej rutyny, gdyż łatwiej jest nam uniknąć sezonowych chorób, jeśli korzystamy z naturalnych korzyści zdrowotnych różnych składników i rodzajów naparów. Najczęściej wybieramy gotowe mieszanki wspierające system odpornościowy, jak choćby emotea Excite czy rozgrzewające jak emotea Joy of life. Warto jednak poświęcić trochę czasu na podkręcenie smaku zimowej herbaty, dodając do niej dodatkowe rozgrzewające składniki.
Skomponuj swoją własną zimową herbatę
By przygotować swoją własną zimową herbatę nie potrzeba wiele. Wystarczy ulubiona herbata bazowa czysta (czarna, zielona, Rooibos…) lub w mieszankach (np. z kwiatami, owocami, przyprawami) i ulubione dodatki.
Jeśli lubisz mieszanki herbaciane po prostu wzmocnij ich smak owocem, ziołem bądź przyprawą użytą w danej mieszance – np. dodaj do niej laskę cynamonu, pokrojone jabłko, maliny czy gałązkę rozmarynu.
Gdy pijesz herbatę jednoskładnikową – sprawa jest jeszcze prostsza – dodaj swój ulubiony składnik, np. typowe rozgrzewacze: anyż, goździki, cynamon, kardamon lub uprzyjemniacze zapachowe typu wanilia czy cytrusy. Ważne, by były one w kawałkach, a nie w proszku. Czekolada oraz chili także wyraziście ożywią smak (te akurat można dodać sproszkowane ;-))
Zimą lubimy słodycz
Zimą więcej spożywamy słodkości – także w herbacie. Po pierwsze ciało jest bardziej zakryte 😉 A po drugie – wychłodzony organizm domaga się szybkiego dostarczenia energii.
I wtedy dodajemy do herbaty naturalne osładzacze. Proponuję dodatek lukrecji, stewii bądź miodu. Ten ostatni, gdy herbata lekko ostygnie.
Zapraszamy po herbaty zimowe emotea!
Więcej w artykule:
https://kobietyprzykawie.pl/herbata-zimowa/