O owocach w herbatach emotea
Co lepsze - owoce suszone czy liofilizowane?
Owoce to naturalnie stały składnik naszych herbat emotea.
Owoce suszone czy liofilizowane – czym się różnią?
Zarówno jedne, jak i drugie są smaczną, zdrową przekąską. A do tego z całkiem długim terminem przydatności do spożycia (owoce suszone – 1-5 lat, owoce liofilizowane nawet do 20 lat!).
Największa różnica między suszonymi i liofilizowanymi owocami polega na zawartości w nich wody oraz substancji odżywczych. I – nie ma co ukrywać – wyglądzie.
Każde w inny sposób dodają smaku i urody herbatom. 🙂
Owoce suszone
Świeże owoce są suszone albo na słońcu albo mechanicznie – w tym przypadku są podgrzewane ciepłym powietrzem, by odparować z nich wilgoć i wysuszyć. Aż do usunięcia 70-80% wody.
Jednak pod wpływem ciepła służącemu odwadnianiu tracą część wartości odżywczych (do ok. 60-70%) i witamin -m.in. A, która jest wrażliwa na światło i C, która rozpuszcza się w powietrzu.
Suszenie nie wpływa na zawartość błonnika, węglowodanów oraz minerałów (magnez, potas, sód).
A cukier? Suszenie powoduje koncentrację cukru w owocach (u niektórych jego poziom wzrasta kilkakrotnie). I niestety niekiedy owoce suszone są dosładzane (szczególnie te kwaśne typu żurawina) bądź olejowane.
Owoce liofiliozowane
Podczas procesu liofilizacji zachowują wartości odżywcze, minerały (sód, magnez, potas), antyoksydanty i witaminy, w tym wit. E i cenną wit. C (bo nie są poddawane działaniu wysokiej temperatury). Do ok. 97% wartości świeżych owoców.
Jak to możliwe? Świeżo zebrane owoce są najpierw zamrażane, a potem zawarta w nich skrystalizowana woda jest odparowywana za pomocą… próżni czyli obniżonego ciśnienia i temperatury.
Owoce nie tracą swojego naturalnego kształtu ani koloru, wyglądają bardzo apetycznie zarówno w suszu, jak i w zaparzonej herbacie 😉
A do tego mają taką samą ilość błonnika, węglowodanów i cukru (choć jest on bardziej skondensowany, co można zobaczyć i posmakować na powierzchni owoców). W ten sposób zachowują swoją oryginalną kaloryczność!
Które wybieramy jako składnik do herbat emotea?
To czasem baardzo trudna decyzja. Dlatego odpowiedź brzmi – 0 to zależy.
Od efektu, jaki chcemy uzyskać, smakowego, zapachowego, wizualnego. Od kompozycji składników, które mają się uzupełniać.
Bez konserwantów
Jedno jest pewne. Do naszych herbat emotea dodajemy tylko naturalne owoce, bez dodatku cukru – naturalnie suszone (nie cukrowane, nie olejowane) oraz liofiliozowane.
Zapraszamy do próbowania naszych herbacianych smaków!
I do zapatrzenia się w herbaty, których owoce nabierające kolorów i kształtów podczas zaparzania…