Kwiaty w herbatach emotea
Zdrowe i kolorowe
Kwiaty to kolejny składnik, bez których nasze herbaty nie mogą się obejść.
Ale tylko bez tych jadalnych oczywiście.
Kwiaty jako składnik potraw?
Kiedyś żywność naturalna, ta pozyskiwana z pól i łąk, stanowiła podstawę odżywania. Kwiaty były wtedy jednym z wielu składników potraw. Ale regularne uprawy warzyw i owoców zmieniły dietę i sposób przyrządzania potraw. Nie we wszystkich krajach oczywiście. W wielu regionach, m.in. krajach Morza Śródziemnego czy w Azji (Japonia, Chiny,) kwiaty były i są wciąż jadane.
W Polsce moda na dodawanie kwiatów do potraw dopiero powraca. I coraz częściej możemy ich spróbować w daniach serwowanych w restauracjach czy cukierniach.
Dlaczego dodajemy kwiaty do naszych herbat?
Po pierwsze – dlatego, że mamy bardzo duży wybór naszych rodzimych gatunków roślin, których kwiaty są jadalne. Niektóre z nich wciąż można spotkać jako gatunki dziko rosnące.
Po drugie – i chyba najważniejsze – bo pięknie się rozwijają pod wpływem temperatury i nabierają żywych kolorów i naturalnych kształtów. Ciekawym przykładem jest tu stokrotka. Ze zwiniętego suszu rozwija się do pełnego kwiatu i wygląda, jakby została przed chwilą zerwana. Możemy to zaobserwować podczas zaparzania herbaty, już od momentu zalania kwiatu gorącą wodą.
Po trzecie – dla ich walorów odżywczych i leczniczych. W swoim składzie mogą zawierać m.in. witaminy, mikroelementy, flawonoidy, cukry, białka, antocyjany. I olejki eteryczne, które dają naturalny zapach naszym herbatom.
Które kwiaty dodajemy?
Te, które można przechowywać w suszu – bo nie wszystkie nadają się do przechowywania i do mieszania w herbatach.
Najpopularniejsze są kwiaty naszych rodzimych roślin, takie, które do herbat dodawały nasze babcie. Aromatyczne bratki, fiołki, lawendy czy nagietki, słodkawe malwa i róża, orzeźwiający ogórecznik czy stokrotka o miętowym posmaku.
A spośród kwiatów roślin bardziej egzotycznych do naszych herbat dodajemy np. kwiat granatu.
Pełen zestaw kwiatów dodawanych do naszych herbat znajdziecie w Słowniczku roślin.
Czy wszystkie kwiaty są jadalne?
Niestety nie, niektóre kwiaty mogą nam przysporzyć kłopotów zdrowotnych, bo są trujące.
Wśród najbardziej popularnych i dostępnych w uprawach znajdują się:
barwinek, groszek pachnący, hiacynt, hortensja, irys, kaczeniec, konwalia, narcyz, powojnik, różaneczniki i azalie, złotokap.
I wiele innych.
Sprawdź właściwości kwiatu przed dodaniem go do potrawy
Dla własnego bezpieczeństwa, bo nie tylko o jadalność tu chodzi.
Niektóre kwiaty mogą być alergenami.