Kompozycje letnich herbat
Pij herbatę, by Ci smakowała!
Latem możemy pić każdą herbatę, tak, tak, nie ma ograniczeń ani przeciwskazań do picia herbaty latem. Pamiętaj tylko, by nie była zbyt gorąca ani zbyt zimna. Co do tego pierwszego to podczas upałów z pewnością nie przyjdzie Ci to do głowy, choć w krajach egzotycznych i bardzo gorących takich jak Maroko, Tunezja, Egipt, Turcja popija się gorącą herbatę. I do tego osłodzoną! Teraz najprawdopodobniej białym cukrem, ale jak popytacie o zdrowszą wersję, z pewnością usłyszycie o stewii bądź lukrecji 🙂
Herbaty schłodzone doskonale nawadniają, orzeźwiają, dodają energii lub uspokajają. Ale przede wszystkim nadają chwili smak!
Czym wzmocnić smak herbaty?
O przepisie na chłodzoną herbatę pisałam już wcześniej. Teraz skupmy się na tym, co dodać do samej herbaty. Oczywiście dodajemy tylko naturalne składniki jadalne: owoce, przyprawy, kwiaty, zioła, liście… Pomimo tego, że znajdziesz je w herbacianych mieszankach emotea, warto dodać świeże z tego samego zestawu dla wzmocnienia smaku i aromatu. Albo inne, te ulubione, które przywiodą na myśl miłe wspomnienia. Lub nowe dla zaspokojenia ciekawości i znalezienia nowych smaków.
TOP 5 najpopularniejszych moich dodatków do chłodzonej herbaty:
Liść mięty – rewelacyjny latem! Orzeźwia, schładza, odpędza insekty! i świetnie komponuje się z kolejnym dodatkiem czyli
Cytryna/limonka/ananas – najlepiej podawane w cząstkach, włożone do filiżanki przed zalaniem herbatą; lekko kwaskowy smak uprzyjemni każdy gorący dzień
Owoc dzikiej róży – Zaskakujące? Niekoniecznie, biorąc pod uwagę, że jest doskonałym źródłem witaminy C i działa uspokajająco i oczyszczająco
Liść jeżyny/ liść maliny/ liść poziomki/liść dzikiej róży – ciekawostką jest, że świeżo zerwane listki zawierają kwaskowatą witaminę C, a do tego także delikatnie pachną, gdy rozetrzesz je w dłoni
Owoce sezonowe: morwy, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, borówki, żurawiny – wszystko, co przyjdzie Wam do głowy, doda charakterystycznego dla siebie smaku, od słodkiego po kwaśny. Schłodź je lekko przed umieszczeniem w filiżance.
A wisienką 😉 na torcie będzie zjedzenie takiego schłodzonego owocu na samym końcu, po wypiciu herbaty. Bardziej niecierpliwi mogą je zajadać pomiędzy kolejnymi łykami 😀
Pij herbatę dla jej walorów!
Smak, zapach, kolor, a nawet dotyk – napawaj się nimi pijąc herbatę. Daj sobie chwilę na przyzwyczajenie się do nowych doznań, nie daj się nudzie latem!