Gaiwan – jak z niego korzystać?
Parzenie herbaty
Na warsztatach z parzenia i degustacji herbat emotea często pokazuję różne sposoby zaparzania herbat.
I prawie za każdym razem wywołuję zaskoczenie na twarzach uczestników 🙂
Tym razem tak się stało, gdy zaparzałam zieloną herbatę w tradycyjny chiński sposób – w trzyczęściowym tradycyjnym chińskim naczyniu – gaiwanie.
O gaiwanie w kilku słowach
Gaiwan to tradycyjne chińskie naczynie do parzenia herbaty, różne źródła datują jego pochodzenie na czasy dynastii Ming, kiedy to zaczęto celebrować parzenie liściastej herbaty.
Gaiwan jest nowocześniejszą formą chawanu – czyli miseczki do herbaty. Jeden z chińskich mistrzów herbaty – Lu Yu napisał o gaiwanie, że jest to idealne naczynie do parzenia herbaty – wystarczająco duże, aby można było w nim zaparzyć herbatę, a jednocześnie na tyle kompaktowe, aby można je było wygodnie trzymać w rękach.
Jak wygląda gaiwan?
Gaiwan to w dosłownym tłumaczeniu „pokrywka i miseczka”.
Składa się z trzech części – spodka, miseczki i pokrywki. Kształt miseczki ułatwia ruch gorącej wody, co prowadzi do otrzymania najlepszego w smaku naparu. Pokrywka utrzymuje ciepło i oczywiście zatrzymuje liście herbaty podczas nalewania. A spodek? Dzięki niemu można trzymać naczynie bez ryzyka poparzenia palców.
Bo używanie gaiwana może wygląda na takie proste, ale wymaga wprawy, w przeciwnym razie łatwo można się poparzyć!
Symbolika gaiwanu
Całkowicie zgadzam się ze stwierdzeniem, że struktura gaiwanu odzwierciedla harmonię ludzi z naturą. Idąc tym tropem, widzimy, że pokrywka jest symbolem nieba, spodek to ziemia, a filiżanka to ludzie, którzy przyszło znaleźć się pomiędzy nimi.
Patrząc na herbatę zaparzoną w gaiwanie możemy dać ponieść się wyobraźni i zauważyć w nim coś więcej, nie tylko zieleń liści herbaty, podbijający kolor naparu, aromatu, smaku. Wyobrazić sobie, jak pod błękitem nieba rosły i dojrzewały krzewy herbaty, zasadzone w ziemi, a o które troszczyli się ludzie, by w efekcie końcowym trafić mogły do nas, na drugi koniec świata.
Emotea z gaiwanem
Prezenty z herbatą i gaiwanem, są niewyczerpanym źródłem smaku i pomysłów na spędzenie czasu!
Proponowany przez emotea gaiwan jest oczywiście … szklany – pięknie prezentuje się jako sama filiżanka – naczynie do picia, jako czajniczek – czyli naczynie do zaparzania, a także jako dekoracja.
O naszym zestawie degustacyjnym z gaiwanem (i grą dla grupy smakoczy herbaty) pojawił się też ostatnio artykuł na portalu sposobynazycie.pl.
Zapraszamy po prezenty z emotea!