Cold brew tea
"Zaparz" herbatę na zimno
Zimna herbata to idealny napój na lato!
Są dwa sposoby na jej przygotowanie, jeden jest prosty – to herbata wcześniej zaparzona gorącą wodą, schłodzona lub z dodatkiem kostek lodu.
Drugi sposób to herbata nazywana „cold brew tea” czyli zaparzana na zimno herbata do czasu uzyskania odpowiedniej intensywności naparu.
Skąd taka popularność herbaty parzonej na zimno?
To stary zwyczaj wywodzący się z Japonii, gdzie od początku zwracano uwagę na smak. Bo w zimnej wodzie z liści herbaty uwalnia się powoli inna harmonia smaków. Herbata jest bardziej słodka, bo posiada mniej kofeiny i katechin, a za to więcej witamin i przeciwutleniaczy.
A do tego bardzo łatwo ją przygotować, naprawdę. Nie musisz nawet gotować wody!
Przepis jest krótki i prosty
- Do czystego dzbanka wsyp 1,5 x więcej herbaty niż używasz do codziennego zaparzania
- Wlej zimną wodę (dobrej jakości, ale nie mineralną!)
- Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin (od 2 do 10 w zależności od rodzaju herbaty – najkrócej zieloną, najdłużej Oolong i białą)
- Przecedź i gotowe!
- Możesz dodać owoce sezonowe – schłodzone lub zamrożone (takie, jakie lubisz!)
Najlepiej przygotowywać herbatę wieczorem, wtedy będziesz móc cieszyć się jej chłodnym smakiem od samego rana 🙂